Bæredygtighed, Etik, Uncategorized @da

Undgå at støtte børnearbejde når du køber tøj

Jeg tror ikke, det er en overdrivelse at sige at alle nutidens forbrugere ikke vil  være med til at støtte børnearbejde. Dog kan det være rigtig svært at gennemskue, hvordan man kan helt undgå det. Fordi produktionsprocesserne i modeindustrien er spredt over hele verden, og selv tøjproducenterne kan knapt følge med.

Tøjproduktion er meget decentraliseret, for at fremstille ét par bukser, skal man ind og handle hos rigtig mange leverandører. Det er netop her, det bliver svært for producenterne, for ikke at tale om forbrugerne, at følge med. På den måde er det vanskeligt at vide sig sikker på om det tøj, man køber, er fri for børnearbejde.

Tøjfabrik

Billedet her har vi lånt fra dokumentaren The True Cost, som belyser problemet i konventionel tøjproduktion. Du kan i øvrigt se dokumentaren på Netflix.

Problematikken bliver endnu mere indviklet, når man tænker på, at selvom fabrikken, som sådan, ikke ansætter børn, så kan børn stadigvæk lide under producentens dårlige vilkår. Børnenes helbred bliver påvirket af, at fabrikkens produktionsmetoder som forurener naturen i lokalområderne. Mange kvinder, som er ansat på tøjfabrikker, har simpelthen ikke råd til at sende deres børn i skole eller til at få dem passet, så de bliver nødt til at tage dem med på arbejde. Her bliver børnene udsat for skadelige kemikalier og andre farlige arbejdsforhold, som for eksempel brandfare.

 

Undgå børnearbejde når du køber tøj

Men der findes faktisk en måde hvorpå du kan sikre dig, at dit tøj ikke bliver produceret ved hjælp af børnearbejde.

 

Ved at købe fra socialøkonomiske virksomheder kan du vide dig sikker på, at du ikke støtter børnearbejde og uetiske arbejdsforhold. Socialøkonomiske virksomheder har til formål  at løse et bestemt socialt problem (eller flere). Så produktion og salg af varerne for dem, er vejen til at få de økonomiske midler til at løse netop dette problem.

Med andre ord, det er en virksomhed, hvis primære formål er at skabe positiv forandring i verden, som for eksempel, at løfte og hjælpe nogle af de fattigste samfund i verden.

Fordi deres formål er at skabe en positiv forandring, er virksomheden meget opmærksom på at drive deres forretning på den mest bæredygtige måde.

Du kan derfor være sikker på, at deres produktionsprocesser er ansvarlige overfor miljøet og de mennesker, som arbejder for dem. Du kan være sikker på at tøjet er produceret på en etisk måde.

 

 

fair trade produktion

Ved at købe fair trade støtter du opbygning af sunde samfund, hvor børn går i skole og ikke på arbejde.

Vi startede Noble Threads for at give flere kvinder mulighed for at handle hos netop denne type virksomheder, uden at gå på kompromis med sin stil.  Alle vores producenter er virksomheder, som inspirerer os med deres måde at drive forretning på. People Tree for eksempel, har flere værksteder i Afrika, hvor de ansætter handicappede til at lave deres smukke håndlavede smykker. Mennesker som ellers ville have det rigtig svært ved at skabe et godt liv for sig selv og deres familier. (Læs mere om People Trees fantastiske arbejde her)

Du kan se vores udvalg af etisk produceret tøj og accessories her.

 

People Tree

Læs blogindlægget om People Tree her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *