Bæredygtighed, Etik, Shopping

Kan man gå i uldtøj, selvom man er dyreven?

Mange er i tvivl om de kan være bekendt at gå i uldtøj, og nogle undgår endda at købe uldprodukter fordi de er bange for at deres køb støtter dyremishandling.

På den anden side, er der mange som ikke kan forstå problemet med at gå i uld i modsætning til for eksempel læder og pels. For man dræber jo ikke dyrene for uld.

I dette blogindlæg kigger vi på uld-myterne og prøver at finde hoved og hale (pun intended) i, om uld er godt eller skidt.

Derfor *kan* uldproduktion være dårlig for dyrene

Èn af grundene til at folk fravælger uld er, at de er bange for at dyrene lider. Det er både sandt og falsk. Der findes nemlig processer i konventionel uldproduktion, som helt sikkert er i strid med dyrevelfærd.

Èn af de mest udbredte er muelsing, som er en proces, hvor man (ofte uden bedøvelse) fjerner hud fra bagenden af et levende får. Det gør man for at undgå, at fårenes urin bliver samlet i pelsen og tiltrækker fluer.

Sådan sikrer du, at du undgår at støtte dyremishandling

Heldigvis er der kommet en del fokus på at komme af med denne proces, og mange vil kun købe uld fra muelsing-frie gårde. Så næste gang, du er i gang med at kigge på en uldsweater, tag et kig på mærket for at sikre, at der står at ulden kommer fra en muelsing-fri gård. Det er en rigtig god start.

En anden måde at sikre, at ulden kommer fra anstændig produktion er, at købe dit uldtøj fra bæredygtige producenter. Bæredygtige mærker sørger for, at alle i produktionsprocessen, mennesker som dyr, bliver behandlet godt, da det er en del af deres værdier.

Fordele ved uldtøj

Når man kigger på det bæredygtige aspekt i uld, så er det faktisk et meget bæredygtigt materiale. Først og fremmest, er det en vedvarende kilde. Desuden er uld bionedbrydeligt i modsætning til polyester, som oftest er brugt som erstatningsmateriale for uld i tøj.

Uld er selvrensende, og skal derfor ikke vaskes, men derimod luftrenses ved at man hænger det udenfor. Er der kommet pletter på uldtøjet, kan du vaske det i hånden ved lav temperatur.  

Uldtøj har en langt længere levetid end tøj af andre materialer, og det er den nemmeste materiale at genbruge.

Når det kommer til komfort, så er uld termoregulerende, hvilket betyder, at det vil holde dig varm uden at du sidder og sveder.

Vores uld-favoritter

Kort sagt, er vi i Noble Threads store tilhængere af uldtøj, og bruger vores uldprodukter året rundt. Det er dog utroligt vigtigt, at være opmærksom på at det uld du køber kommer fra bæredygtige producenter, som sørger for at dyrene har det godt.

Er du lige så hooked på uld? Her er vores bæredygtige uldfavortitter:

Gitta cardigan lavet af 50% (muelsing-fri) uld og 50% økologisk bomuld. Den fås i 3 forskellige farver. Find den her.

bæredygtig uldcardigan

En Hero uldhue lavet af 100% muelsing-fri uld. Uldhuen er fra det britiske mærke Komodo. Du kan finde den her. 

hue uld grå

 

Cashmere halstørklæde fra det bæredygtige og etiske mærke Resalving. Halstørklædet lavet af 30% cashmere og 70% uld, og er håndvævet på et familie-eget værksted i Nepal. Halstørklædet har været et stort hit i shoppen, og kan fås i to farver, beige og grå. Find det her.

Cashmere halstørklæde

En uldfrakke lavet af 30% uld og 70% genbrugte plastikflasker. Frakken har været et stort hit i shoppen, da den har en smuk form og bæltet gør det nemt at bestemme pasformen og derfor kan du have et alsidigt look. Du kan finde frakken her. 

uldfrakke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *