Bæredygtighed, Etik, Livsstil

Gæsteblogindlæg – Zero Waste

Mit navn er Gitte og jeg bor i Aalborg. Jeg er til dagligt blogger og jeg har været interesseret i zero waste i tre år. Zero Waste er en eco-conscious livsstil som bunder i målet om ikke at producere affald, men det er så meget mere end det. Hvad jeg har lært med denne livsstil som udgangspunkt er, at vores ressourcer er få og skrøbelige, derfor er det vigtigt at have respekt for dem. Respekt for ressourcerne lyder jo rigtig fint, men hvad betyder det? Det betyder, at man forstår hvor meget arbejde, hvor meget råstof, olie, vand, strøm etc. det tager at producere et produkt, lad os sige en plastikflaske til vand for eksempel. Den mængde arbejde stemmer sjældent overens med levetiden på det pågældende produkt – vi smider altså alt for meget væk alt for hurtigt.

Da jeg startede min zero waste rejse læste jeg at al plastik der nogensinde er produceret, i hele menneskehedens historie, stadig findes her på jorden. Hvilket jo er logisk nok, men stadig noget vi skænker meget få tanker i løbet af vores dagligdag. Vi ved godt, at de egentlig ikke er det bedste for planeten, men vi tager alligevel en plastikpose til grønsagerne, vi benytter os lige af et sugerør for ikke at ødelægge læbestiften og vi vikler alligevel lige lidt plast omkring frugten inden det ryger i tasken. Men plastik er et umådeligt giftigt materiale, for det går aldrig væk. Zero waste bevægelsen finder i stedet alternativer og hjælper dig med at bryde de vaner som genererer affald. Hav i stedet lige en lærredspose med i supermarkedet, brug et medbragt sugerør i glas eller stål – eller sig helt nej. Det er de helt små ting, vi gør hver eneste dag der gør forskellen.

Zero waste er bygget op omkring principperne i de 5 R’er: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot. Det indledende R er et udtryk for den kraftfulde værdi der findes i at sige nej til ting der ikke gavner en selv eller planeten – som for eksempel promoveringsgenstande; flyers, smagsprøver i en plastikkop og så videre. Processen i at sige nej er desuden enormt sund, vil jeg mene. Det er desuden også relateret til at stille krav til de ting vi benytter os af. For mig har det for eksempel været at sige nej til fast fashion, som både er forurenende og uetisk. I stedet sætter jeg krav til hvad jeg køber, både hvad det er lavet af men så sandelig også hvor og hvordan det er lavet.

Det andet R handler om at generelt nedsætte ens forbrug, købe mindre. Det kan for eksempel være kød og animalske produkter, men det har ligeledes noget at gøre med for eksempel elektronik. Det tredje R handler om at sige farvel til engangsprodukter – engangs er slet ikke et aspekt som skal være en del af hverdagen. Ting skal bruges flere gange. Dette gælder alting fra beholdere til mad, indpakning, tøj, skønheds- og hygienjeprodukter. Nogle af de mest populære alternativer til engangsprodukter er vokspapir til mad som alternativ til madpapir og staniol. Yderemere er klude af bomuld en glimrende erstatning for karklude, makeup-wipes og vatrondeller. Der er en helt særlig årsag til, at det fjerde R er genbrug, for genbrug af engangsmaterialer er i sig selv ikke en løsning, men hvis man satser på ting man kan bruge, vaske og bruge, igen og igen. Affaldssortering og genbrug er godt, men det skal ikke være målet – det er blot et udmærket udgangspunkt. Det sidste R handler om at fuldende cirklen. Kompostering af madrester, samt uld, bomuld etc handler ikke kun om hvor lækkert det er at have en havekompost – for det er skam lækkert. Det handler også om at investere i bedre og renere kvalitet. Materialer som bomuld og hamp nedbrydes, fordi det er et organisk materiale. Polyester nedbrydes ikke, da det er et plastikprodukt, som udskiller mikroplast ved hver vask. Derfor handler det sidste R om at være opmærksom på at man bør indgå i et rent kredsløb og ikke efterlade skraldet til dem der kommer efter os.

Gitte er her iført vores Eve langærmede top, Beele skater skirt og vores Copenhagen Clutch.

Læs mere om zero waste og Gitte på hendes blog

Hvad tænker du om zero waste? Skriv gerne en kommentar og del din mening.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *