Bæredygtighed, Inspiration, Livsstil

Capsule Wardrobe – hvad, hvorfor og hvordan?

Vi tog en udfordring tidligere på året, og lige siden har jeg haft lyst til at gå all-in på en mere minimalistisk garderobe. Udfordringen var en kæmpe øjenåbner,  så derfor er jeg begyndt at kigge lidt nærmere på konceptet Capsule Wardrobe og vil afprøve, om det er noget for mig.

Er du nysgerrig efter at lære, hvad det går ud på, så læs med.

Hvad?

En Capsule Wardrobe består af tre dele: Det som du har i dit klædeskab, det som du kun bruger, når du skal til bryllupper o.l. formelle begivenheder og det, som du ikke bruger lige nu, enten fordi årstiden ikke er til det, eller fordi du har nogle items, som du ikke har lyst til at bruge lige nu, men som du gerne vil bruge senere. Disse ting kan være nogle, som følger trends, der kommer og går. Da det er en minimalistisk måde at organisere sit klædeskab på, er tommelfingerreglen at have mellem 30 og 40 stykker tøj i dit skab.

Hvorfor?

Der er flere gode grunde til at eksperimentere med en Capsule Wardrobe. Som nævnt, deltog vi tidligere på året i udfordringen ved navn 333 Challenge, hvor man skulle klare sig med 33 stykker tøj (og sko, jakker, accessories) i 3 uger (normalt er det 3 måneder). Jeg troede det ville være rigtigt træls for at sige det på godt jysk. Men til min store overraskelse følte jeg faktisk, at det var lettere at finde dét, jeg rent faktisk havde lyst til at tage på. Det blev også lidt sjovere at finde et outfit. Dén følelse havde jeg ikke set komme!

Jeg køber ikke specielt meget tøj, men jeg oplever alligevel, at jeg nogle gange rammer ved siden af, både hvad angår stil, pasform og kvalitet. Jeg har altid ønsket mig en mere ”tydelig” stil, men har ikke rigtigt kunnet finde ud af, hvordan jeg skulle gøre det, fordi tingene i mit tøjskab er lidt i øst og vest stilmæssigt. Jeg har også stadig mange ting i mit tøjskab, som jeg gemmer, for ”hvad nu hvis” jeg for første gang i adskillige år finder ud af, at lige dén top er uundværlig? Fjollet! Når man er tvunget til at tænke over, hvilke stykker tøj, man vil beholde eller anskaffe, bliver det nemmere at få en fornemmelse af, hvordan ens personlige stil skal være.

Tøjets kvalitet går også hånd i hånd med prisen. Når man skal begrænse sin garderobe, kan man bedre tillade sig at bruge flere penge på hvert enkelt stykke tøj i stedet for at købe billigt tøj, som ikke holder pasformen eller farven. Med en Capsule Wardrobe kan man med andre ord tillade sig at købe tøj af en lækrere kvalitet, hvilket jeg personligt foretrækker.

Sidst, men ikke mindst, er produktion af tøj virkeligt noget, som tærer på miljøet. Et par af jer har måske set dokumentarer, som fx The True Cost (findes på Netflix), og I ved, hvor stor effekt det har på miljøet, og ikke mindst de mennesker som lever i områderne. Vi skal passe på hinanden og den klode vi bor på. Ved at købe færre stykker tøj, som holder længere og er produceret under bedre forhold for arbejderne og miljøet, kan du være med til at gøre forskel for os allesammen.

Hvordan?

 •  Find din stil

Brug lidt tid på at overveje, hvad nogle af dine favorit-items er, og hvilken type outfits du synes bedst om. Det har jeg prøvet at gøre. Jeg brugte Pinterest en del, for der kan du se en masse outfits og gemme dem, som du synes bedst om, og bruge dem som inspiration. Min opslagstavle finder du lige her. Som du kan se, er den ret efterårsagtig lige nu, men det er vel logisk nok på denne tid af året 😉

Find evt. nogle farver og stilarter, som du synes dækker det, du ser på din Pinterest-opslagstavle. Jeg har forsøgt at sætte ord på min stil ud fra min opslagstavle på Pinterest.

Farven camel var jeg overrasket over at se så meget på min opslagstavle, for jeg ejer ikke én eneste ting i den farve. Jeg må på udkig næste gang, jeg skal ud at købe en sweater, top eller måske frakke.

Heldigvis passer mine farver sammen, og det er vigtigt. For hovedidéen med en minimalistisk garderobe er, at du skal have få items i dit skab, men de skal kunne bruges på mange forskellige måder. Hvis du synes, at din opslagstavle er fyldt med for mange farver, så udvælg blot dem, som du gerne vil have fokus på i din garderobe.

 • Opdel dit tøj

Du starter med at tage alt ud ad skabet. ALT!

Så skal du opdele det i 4 forskellige bunker:

 1. Elsker. Det siger sig selv. Det er de produkter, som du umuligt kan undvære, og som du bruger ofte.
 2. Måske. Ting som du er glad for, men ikke har brugt i et stykke tid. Overvej hvad grunden er til, at du ikke får dem brugt, og om de skal med i skabet eller ej.
 3. Sæson/trend/formel. Dette er shortsene og sommerkjolerne mm., som ikke hører årstiden til. Så er det også de ting, du har, som er mere trendsbetonede. Det kan f.eks. være en buksedragt, en stribet jakke eller noget helt andet, som du ikke får brugt lige nu, men som du gerne vil kunne tage frem, når tiden er til det. Sidst men ikke mindst, så er det tøj og sko, som du kun bruger til meget formelle lejligheder, såsom bryllupper.
 4. Væk. Alt det, du ikke bruger, og ikke har lyst til at bruge. Måske er det forvasket, måske kradser eller passer det dig ikke. Afsted med det! Sælg eller forær det væk til genbrug. Lav det til klude eller smid det ud, hvis det er helt ubrugeligt.

 

 • Få styr på basegarderoben

Tag ikke fejl. Det er ikke basisvarer jeg taler om, men derimod basen af din Capsule Wardrobe. Det er de produkter, vi kalder No Season Essentials, og har skrevet et blogindlæg om lige her .

Det er de produkter, som ikke hører en bestemt årstid til, og som du kan og vil bruge året rundt. Det er de ting i din Capsule Wardrobe, som ikke (nødvendigvis) bliver skiftet ud. Her er det vigtigt at kigge på, hvad du reelt har brug for. Hvordan ser din hverdag ud? Hvad er din go-to i hverdagen, når det kommer til outfits? Det er også her, du skal beslutte din farvepalette, og hvilke ting, der matcher den stil, du gerne vil ramme.

Et lille udsnit af mine personlige favoritter, og som alle kommer til at være i min Capsule Wardrobe, for ikke kun er de klassiske, har en god pasform og er bæredygtigt produceret, de kan også alle matches på kryds og tværs og dresses både op og ned, så de går til både hverdag og fest.
(klik på billede for link til produkt)

 • Sortér dine sæsonbetonede varer

Nu er vinterkulden for alvor på vej over Danmark, så det er vist på tide at shorts, sommerjakker og sommerkjolerne bliver lagt væk, og så tager man dette frem igen, når årstiden passer dertil. Nogle kører i sæsoner (dvs udskiftning 4 gange om året, som er den type Capsule Wardrobe, som er mindre striks og ofte kaldet Fluid). Andre kører forår-sommer og efterår-vinter, som er den traditionelle Capsule Wardrobe, med udskiftning to gange om året.

 • Læg favoritterne ind i skabet, og læg resten væk

Nu skulle du helst have en stak tøj, som du absolut ELSKER og ikke kan undvære denne vinter. Dine gode basevarer, et par ting der passer til sæsonen og evt. et par trendvarer til at give resten et friskt pust (dette er måske mere nødvendigt, når man har kørt denne minimalistiske garderobe i noget tid). Nu skulle du helst have mellem 30 og 40 produkter. Resten lægges væk/upcycles/sælges/gives til genbrug. Vær opmærksom på, hvad du vælger at gemme. Det skal stadig matche din stil, og ikke mindst være noget du har lyst til at bruge igen.

 • Buy less, choose well

Det er meningen, at man ikke skal købe en masse tøj hele tiden, men hvis du køber noget, skal det stå på din ”ønskeseddel”. Produkterne på listen skal helst kunne bruges sammen med resten af din garderobe, være af god kvalitet, matche din stil, og så skal du ELSKE det.

OBS. Antallet af items i dit klædeskab skal stadig være mellem 30 og 40 stks.

 • Når en ny sæson starter

Så tager man et kig på sin basegarderobe og ser på, hvad der mangler og hvad man ikke fik brugt. Man tager sin kasse med sæson- og trendvarerne frem, og skifter uldfrakken ud med cowboyjakken. Til sidst ser man, om der er nogle trendsbaserede ting, som skal byttes ud for at få en garderobe, der matcher årstiden.

Fandt du ting, som du mangler i klædeskabet? Så skriv dig en ny ønskeseddel, og husk at fokusér på denne, når du står overfor at købe noget tøj.

Det var et langt blogindlæg, men du skal have tak for at have hængt i. 🙂
Nu skal jeg i gang med at have forvandlet mit virvar af et klædeskab
til en organiseret Capsule Wardrobe. 
Ses på den anden side,
Tine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *