KVALITETS- OG NATURMATERIALER

Naturlige, lækre råmaterialer er fundamentet for at skabe smukke tekstiler af høj kvalitet, der holder sæson efter sæson. På Noble Threads finder du et bredt udvalg af naturlige, økologiske og genanvendte materialer, som økologisk bomuld, Tencel og genanvendt polyester. Designerne bag produkterne bestræber sig på at bruge de mest bæredygtige materialer på markedet uden at gå på kompromis med kvalitet og æstetik.

Der stilles store krav til bæredygtige materialer, og selvom udviklingen er nået langt, er der stadig en del begrænsninger. I tilfælde hvor det ikke er muligt at opnå den ønskede kvalitet på et produkt, ser designerne sig derfor nødsaget til at benytte andre mindre bæredygtige materialer eller en blanding af konventionelle og bæredygtige materialer. De følger naturligvis udviklingen og vælger de bæredygtige materialer, når det er muligt.

Herunder kan du læse om de mest brugte materialer i de produkter, som du finder her på shoppen.

ØKOLOGISK BOMULD

Bomuld er vores foretrukne materiale og ikke uden grund. Det er blødt og behageligt at have på, og det er let at vaske. Men konventionel bomuldsdyrkning er skidt for miljøet og for de mennesker, der producerer det.

Økologisk bomuld dyrkes ved hjælp af metoder og materialer, der har en positiv indflydelse på miljøet. I økologiske produktionssystemer fornyes og bevares jordens frugtbarhed ved bl.a. at skifte mellem afgrøder på markerne, og der bruges ingen syntetiske, skadelige pesticider og kunstgødning eller genmodificerede frø.

Størstedelen af den økologiske bomuld, der bruges i produkterne fra mærkerne her på shoppen, er GOTS- certificeret. 

Økologisk bomuld

TENCEL™ LYOCELL

TENCEL™ er et ultrablødt, glat og absorberende materiale, der falder pænt. Det bruges både i ren form eller i en blanding med andre fibre.

TENCEL™ er et naturmateriale lavet af bark fra hurtigtvoksende træer, som fx eucaluptustræer, der kræver meget lidt vand. Selve fiberproduktionen er bæredygtig, da den foregår i et lukket kredsløb, hvor vand og kemikalier genanvendes med næsten 100%. Og så er produktet bionedbrydeligt.

Egentlig hedder materialet LYOCELL, men mange af mærkerne her på shoppen handler med det østrigske firma Lenzing Group, der producerer LYOCELL på en mere bæredygtig måde under det beskyttede varemærke TENCEL™.

Tencel

ULD

Uld er et svedabsorberende og varmeregulerende naturmateriale, der kommer fra får.

Uldprodukterne på Noble Threads er endnu ikke økologiske, men de er certificerede mulesing-fri. Det vil sige, at fårene ikke har været udsat for nogen uetiske behandling for at bekæmpe insektangreb ved deres kønsdele.

Ligeledes er uldprodukterne certificerede klorfri, hvilket betyder, at der i bearbejdningsprocessen ikke er brugt klor, som er én af de store miljøsyndere.

Uld er generelt et selvrensende materiale. Det betyder, at du blot kan hænge det ud til luftning fremfor at vaske det, hvilket også er et stort plus i miljøregnskabet.

Uld

SILKE

Silke er et blødt, luksuriøst og slidstærkt naturmateriale, der udvindes fra silkelarvens puppe. Silke har gennem tiderne været kendt som ét af de mest bæredygtige materialer, da det er et biologisk, animalsk materiale, der ikke stammer fra drøvtyggere, som typisk udleder en del metangasser. Silken har også sammenlignet med andre materialer få forædlingstrin.

Nyere forskning stiller sig lidt mere kritisk over for silkens bæredygtighed, men der findes endnu ikke valid data, der fastslår hverken det ene eller det andet. Ser man på brugsfasen, bidrager silken dog positivt til energi- og vandregnskabet, da det er et materiale, der kræver få og korte vaske samt lufttørring.

Silke

VISKOSE

Viskose er en regenereret fiber, der laves af cellulose fra planter og træer. Fremstillingen af fibren foregår ved en række kemiske processer, hvorfor man ofte refererer til viskose som et semi-syntetisk materiale. Derfor er der også flere holdninger til, hvor bæredygtigt et materiale, det er.

Lenzing Group markedsfører en mere bæredygtig viskosefiber under navnet ECOVERO™, hvor der bruges mindre vand og energi i forædlingsprocessen. Udbuddet af denne fiber er dog stadig ikke så stort, men de bæredygtige mærker her på shoppen arbejder frem imod at erstatte den konventionelle viskose med ECOVERO™. Fra foråret 2020 er alle ECHTEs viskoseprodukter lavet i ECOVERO™.

Viskose

GENANVENDT POLYESTER

Polyester er en syntetisk kemofiber, der produceres af fossile brændsler, som fx olie og naturgas og kræver en del kemisk forarbejdning. Ved vask af polyesterprodukter udledes der mikrofibre i vandet, hvilket er til skade for marinemiljøet. Samtidig er olie en begrænset ressource, som vi på et tidspunkt vil løbe tør for.

Plastik er ikke bionedbrydeligt, hvilket betyder, at alle de plastikprodukter, der nogensinde er produceret rent faktisk stadig eksisterer. Til gengæld kan man genanvende den eksisterende plastik til at lave nye produkter og på den måde reducere plastikforbruget.

Du finder ikke mange polyesterprodukter på Noble Threads, da vi helst holder os til naturmaterialer. Men vælger vi et produkt, der indeholder polyester (fx for at øge styrken i et produkt), så foretrækker vi plastik af genanvendte flasker, så vi belaster miljøet mindst muligt.

Genanvendt polyester