Bæredygtighed, Livsstil, Shopping

5 grunde til at du skal se dit tøj som investering

Det kan være dyrt at købe billigt. Det gælder rigtig mange ting her i livet, og i den grad også når det kommer til din garderobe.

Her kommer vi med 5 grunde til hvorfor dét, at købe dyrere tøj faktisk kan spare dig penge og få dig til at se mere stilet ud.

1. Der er altså forskel

Der er altså forskel på en top til 50 kroner og én til 500 kroner. Og det er ikke kun prisen. Det er i højere grad kvaliteten. Lad os sige det som det er. Det er altså ikke muligt at producere et ordentligt stykke tøj til en 50er (med mindre det er strømper). Der er en betydelig forskel på den billige og den dyrere investering. Det kan være, at de to ting ser meget ens ud på billeder eller på bøjlen , men når du får det på, og især efter den første vask eller to, kan forskellen både ses og mærkes. Og ligegyldigt, om man har givet 300 eller 1000 for et stykke tøj, køber man det vel for at kunne bruge det så lang tid som muligt.

2. Du fortjener det! – du er, hvad du tager på.

Det er altså noget helt særligt at investere i et stykke tøj, frem for bare at købe noget billigt. Du kommer til at blive glad for det på en helt anden måde. Du fortjener, at få noget, som ikke er sat ned med 70% eller er en discountudgave. Tænk over det. Du bruger tøj, mere eller mindre hele tiden, og det er en kæmpe del af din identitet. Hvorfor nøjes med en billig discountløsning, når du ved, at du fortjener bedre. Når du investerer i dit tøj, investerer du også i dig selv. Med denne handling signalerer du til dig selv (og dine omgivelser), at du er det værd. Og det ændrer hele dit mindset.

 

3. Se dit klædeskab som en investering, ikke et abonnement

Når jeg snakker med kvinder om det, at se deres tøj som en investering, er det hyppigste argument, “Ej, så vil jeg hellere købe flere billige ting”. Jeg kan godt forstå det, da jeg selv har været der. Jeg har selv jublet over en top til en 50’er. Haven’t we all?
Men lad mig lige slå det argument ned.. Den glæde, du får sammenlagt ved at købe, lad os sige fem billige toppe, er ikke lige så stor, som du får hvis du køber en top i god kvalitet, som du er helt forelsket i.

Tænk på sidste gang du købte tøj til “en god pris”. Hvor lang tid gik der inden glæden ved den billige løsning forsvandt? Min egen erfaring siger, ikke ret lang tid. Man ender med at tage det på et par gange, og så bliver det til endnu en krøllet ting bagerst i klædeskabet. Tænk nu på den sidste gang, hvor du gav dig selv lov til at investere i et stykke tøj eller accessory af høj kvalitet. Det kan være et par rigtigt gode jeans, som sidder helt perfekt på dig, eller en lækker taske, du har drømt om i lang tid. I hvor lang tid kunne du glæde dig over det køb? Mit bud er, at du stadig er rigtig glad for den investering, og bruger det hele tiden.

 

4. Kvalitetstøj er ikke dyrt – du ender faktisk med en langt mere funktionel garderobe, som du er glad for

Du sparer faktisk penge ved at investere i dit tøj! Det lyder måske som en selvmodsigelse, men her er hvorfor. For det første, slipper du for alle impulskøb. Det er altså (heldigvis) de færreste, der impulskøber noget for 800 kroner. Det betyder færre fejlkøb, og du slipper for at finde ting i dit klædeskab, som stadig har mærker på.


For det andet holder tøj i god kvalitet sig pænt langt længere, hvor de billige løsninger har tendens til at ændre farven, formen eller struktur allerede efter et par vaske.  

For det tredje er prisen per brug oftest langt lavere, når du køber tøj i god kvalitet. Idet at du kun køber ting, du absolut elsker, vil du bruge det stykke tøj langt mere end de par gange en “ret sød” top vil blive brugt. Desuden vil du nok også passe lidt mere på det stykke tøj og evt. fikse det, hvis det går i stykker.

Til sidst er det billigere fordi det er langt nemmere at sælge eller bytte det tøj, som du ikke længere vil have, når du købertøj af god kvalitet. Det er oftest nærmest umuligt at sælge de billige ting, da de ikke ser godt ud efter at du har brugt dem et par gange. Desuden vil folk ofte foretrække at købe en helt ny top, når den alligevel kun koster en 50er.

 

5. Fast fashion har en stor negativ effekt på miljøet og mennesker

Sidst men ikke mindst er miljø- og medmenneske-ansvar en rigtig god grund til at holde op med at købe mange billige ting, og fokusere på de mere bæredygtige investeringer.

For at skabe et stykke billigt tøj, skal man gå på kompromis med mange betydningsfulde faktorer, som miljø, arbejdsforhold, folkesundhed og dyrevelfærd. Alt dette for at producere et stykke tøj, som bliver brugt et par gange.

For at producere én t-shirt kræver det 2.700 liter vand. Derfor er det SÅ vigtigt at vi passer på vores tøj, da der er gået en del energi, ressourcer og arbejde til at producere det.

Samtidig, så har en amerikansk designer fortalt hvor meget det koster at producere en bæredygtig hvid t-shirt  i Indien. Og det er 13,64 dollars ( 87,43 kroner). Og det indebærer kun produktion, fragt og skat. De omkostninger indeholder ikke marketingudgifter, avancetillæg til butikken. Så hvis du ser en t-shirt til under 200 kroner, så er der en stor chance for, at der er gået på kompromis med naturens og de menneskelige ressourcer.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *